bloeiverwachting tulpenvelden Nederland

Waar en wanneer bloeien de Nederlandse tulpen? Ontdek het in onze bloeiverwachting

EnglishDeutschFrançaisNederlands

Welkom bij de bloeiverwachting van Tulip Festival 2024. Nog maar een paar weken te gaan tot de start van het Tulip Festival 2024 en de vele miljoenen tulpenbollen zijn klaar om de lente te vieren! In 2024 bestaat tulpenpark Keukenhof 75 jaar en het belooft een groots feest te worden. We zullen hier elke week een bloeiverwachting plaatsen met actuele foto’s van de bloei van de tulpenvelden en andere voorjaarsbloemen. Volg de bloeiverwachting ook op Facebook, Instagram, TikTok.

Reguliere Keukenhof tickets zijn uitverkocht op verschillende dagen en tijdstippen. Combi bustickets en tours vanuit Amsterdam hebben nog wel beperkte beschikbaarheid op deze dagen. Bekijk de mogelijkheden om Keukenhof toch te bezoeken op uw uitverkochte datum/tijdstip.

6 mei | De laatste dagen van het Tulip Festival 2024

De laatste dagen van Tulpenfestival 2024 zijn aangebroken. Het mooie weer in combinatie met harde regen heeft ervoor gezorgd dat veel tulpen zijn uitgebloeid. Dit betekent niet dat er helemaal geen tulpen meer te zien zijn in de laatste dagen van dit seizoen. De tulpenvelden die bedoeld zijn voor de tulpenbollenteelt zijn echter allemaal verdwenen. Deze nieuwe oogst tulpenbollen kan nu hier worden voorbesteld. Deze laatste week zijn de meeste tulpen te bewonderen in de volgende tulpentuinen:

Bloemenpark Keukenhof

Foto’s zijn genomen op maandag 6 mei 2024

Het beroemde bloemenpark Keukenhof is nog steeds prachtig. De tuinmannen zijn hard aan het werk om de uitgebloeide tulpen te verwijderen en op sommige plekken worden nieuwe tulpen geplant voor de laatste week van het seizoen. Er zijn ook veel plantenbakken met tulpen en andere voorjaarsbloemen geplaatst, dus er is nog genoeg kleur te zien in het park. Natuurlijk laten de overdekte bloemenshows ook nog steeds prachtige bloemen zien in een unieke omgeving. Koop uw tickets voor Keukenhof hier.

Bloembollenkwekerij De Tulperij

Foto’s zijn genomen op maandag 6 mei 2024

Bij tulpenboerderij De Tulperij kun je nog steeds bloeiende tulpen zien in de showtuin en ze hebben zelfs een bloeiend tulpenveld. Je kunt dit tulpenveld alleen betreden tijdens een rondleiding door bloembollenkweker Daan. Er is elke dag een dagexcursie vanuit Amsterdam naar de combinatie De Tulperij en Keukenhof. Bekijk hier de beschikbaarheid van deze excursie en boek gemakkelijk je excursie.

Tulip Experience Amsterdam

Buiten foto’s zijn gemaakt op maandag 6 mei 2024.

De showtuin bij de Tulip Experience heeft ook kleur. Er is hier ook een tulpenmuseum waar je het verhaal van de tulp kunt ontdekken en een overdekte tulpenpluktuin. Voor deze showtuin moet je een kaartje kopen. Er is ook een dagtocht vanuit Amsterdam die de Tulip Experience combineert met Keukenhof. Meer informatie over deze tour vind je hier.

Verwachte bloei voor het voorjaar van 2024

Er wordt prachtig weer voorspeld voor de laatste dagen van het Tulpenfestival 2024. De zon laat zich veel zien en de temperaturen zijn zeer aangenaam. Perfect om nog te genieten van de laatste bloeiende tulpen. De laatste bloeiende tulpen bloeien alleen nog bij de tulpenattracties. De productie tulpenvelden zijn allemaal uitgebloeid.

We houden je wekelijks op de hoogte. Volg ons op Facebook, Instagram en TikTok voor de laatste updates.

Soort bloemenveldGemiddelde bloeiVerwachte bloei 2024*
Narcissenveldenhalf maart tot half aprilbegin maart tot half april
Hyacintenveldeneind maart tot eind aprilhalf maart tot half april
Tulpenveldenhalf april tot begin meibegin april tot eind april
Keukenhof
Tulip Experience
De Tulperij
21 maart t/m 12 mei21 maart t/m 12 mei
Tulip Barn29 maart t/m 12 mei29 maart t/m 28 april

*We proberen de bloei van de bloemen zo goed mogelijk te voorspellen. De bloei blijft echter beïnvloed door de natuur. Door weersomstandigheden kan de bloei anders verlopen dan wij verwachten.

De bloei van de bloemen in Bloemenpark Keukenhof en andere tulpen showtuinen is anders dan de bloei van de productie bloemenvelden. De bloemen in de bloementuinen zijn speciaal gekozen om ervoor te zorgen dat er vanaf de opening (21 maart) tot de sluiting (12 mei) van het park bloeiende bloemen te zien zijn. Ook worden de tulpen niet gekopt, zodat de tulpen in Keukenhof veel langer te bewonderen zijn dan op de bloemenvelden rond het park. Houd er rekening mee dat ook in showtuinen het weer een belangrijke factor is en er geen garanties kunnen worden gegeven over de bloei van de bloemen.

Bekijk de bloei op de Flower Map

De Flower Map hieronder laat zien hoe de bloemenvelden er op dit moment uitzien en waar ze zich bevinden. We zullen de Flower Map elke week bijwerken met actuele foto’s van de bloei in de bloemenvelden.

Weersverwachting

Hieronder vind je het actuele weer in Nederland. Tijdens het Tulpenfestival geven we ook tips voor activiteiten die passen bij de weersomstandigheden.

Boek uw bezoek aan een of meer van de tulpenattracties

De bloemenvelden zijn bestemd voor de productie van bloembollen. Het is daarom verboden om foto’s te maken in de bloemenvelden. Er zijn echter verschillende tulpenattracties waar het mogelijk is om tussen de tulpen prachtige foto’s te maken. Om een tulpenattractie te bezoeken heeft u een kaartje nodig. Populaire showtuinen zoals de Keukenhof Tuinen raken vaak uitverkocht. Wij raden u daarom aan uw bezoek vooraf te boeken en uw kaartje op tijd te kopen!

Tulpenattracties / showtuinenPrijs
Keukenhof Bloemenpark€ 20,00Reserveer uw bezoek
Tulip Experience Amsterdam€ 11,00Reserveer uw bezoek
The Tulip Barn€ 8,50Reserveer uw bezoek
De Tulperij (rondleiding)€ 7,95Reserveer uw bezoek

Sightseeing tours langs de tulpenvelden

Er zijn geweldige sightseeing tours te boeken tijdens het Tulip festival. Er zijn tours vanuit Amsterdam en er zijn lokale tours met leuke voertuigen zoals een Renault Twizy, Land Rover, Helikopter of de oer-Hollandse fiets. Let op! Reserveren is verplicht en de capaciteit is beperkt.

Routes en toursPrijs
Fietstocht met lokale gids€ 45,00Boek nu
Helikopter rondvlucht€ 159,00Boek nu
Renault Twizy tour€ 127,00Boek nu
Electric scooter tour€ 39,00Boek nu
Land Rover Tulpen tour€ 65,00Boek nu
Fietsverhuur Keukenhof€ 11,00Boek nu
Boottocht bij Keukenhof€ 10,00Verkrijgbaar bij de molen

29 april | Je kunt nog tot 12 mei genieten van miljoenen bloeiende tulpen

Alle bovenstaande foto’s zijn genomen op maandag 29 april 2024

Deze week hebben we de Bloeiverwachting met drie dagen vervroegd. Dit komt omdat we veel vragen krijgen over de bloei van tulpen in Nederland. Op dit moment bloeien er vele miljoenen (late) tulpen. Hoewel de bloemen op de velden voor de bloembollenproductie bijna allemaal weg zijn, hebben de tulpenattracties veel laatbloeiende tulpen geplant en daarom kun je nog tot 12 mei genieten van het unieke kleurrijke landschap. Op de bijgewerkte bloemenkaart zie je de tulpenattracties waar je nog tot 12 mei bloeiende tulpen kunt bewonderen. Er zijn verschillende sightseeing tours die één of meerdere tulpenattracties bezoeken. Bekijk hieronder de tulpenattracties en de sightseeing tours die ze bezoeken.

Er zijn verschillende tours beschikbaar vanuit Amsterdam om een of meer tulpenattracties te bezoeken. Bekijk alle touropties hier.

Tulpen attractiesTicketprijs
Bloemenpark Keukenhof€ 20,00Meer info
Tulip Experience Amsterdam€ 11,00Meer info
Rondleiding bij De Tulperij€ 7,95Meer info

In de Bollenstreek bloeien momenteel nog miljoenen tulpen. Deze bloeiende tulpen zijn vooral te vinden op de tulpenattracties en showvelden. Op de productievelden worden de bloemen eerder van de steel gehaald zodat de energie terug kan naar de bol. De meeste tulpen staan in bloei in de Keukenhof, maar er zijn ook veel bloeiende tulpen te bewonderen bij Tulip Experience Amsterdam en Tulpenboerderij De Tulperij.

25 april | De laatste weken van het Tulpenfestival 2024

Na een geweldig Bloemencorso afgelopen weekend, zijn we nu klaar voor de finaleweken van het tulpenseizoen 2024. De tulpenbollenkwekers zijn nu begonnen met het verwijderen van de bloemen op de productievelden. Deze productievelden zijn eigenlijk bedoeld voor het telen van tulpenbollen. Door het verwijderen van de bloem gaat er meer energie naar de tulpenbol en groeit deze uit tot de hoge kwaliteit tulpenbollen waar Nederland bekend om staat. 

Gelukkig zijn er nog genoeg tulpenattracties en showtuinen waar je tot 12 mei kunt genieten van het unieke kleurrijke landschap. De meeste bloeiende tulpen zijn te zien in Keukenhof Bloemenpark. Maar je kunt ook veel bloeiende tulpen bewonderen bij Tulip Experience Amsterdam en bij Tulpenboerderij De Tulperij

Vanaf komend weekend worden hogere temperaturen verwacht. In combinatie met de zon wordt het dus heerlijk lenteweer om te genieten van de bloemen op Keukenhof of een van de andere tulpenattracties. Dit mooie weer zorgt ervoor dat de late tulpen die nog niet in bloei stonden ook gaan bloeien. 

18 april | Volle bloei en Bloemencorso weekend

De tulpen op de bloemenvelden en bij de tulpenattracties staan momenteel in volle bloei. Helaas was het weer de afgelopen dagen niet altijd zonnig en hebben we veel wind en regen gehad. Gelukkig hebben de meeste tulpenvelden dit weer goed doorstaan en staan ze nog steeds vol in bloei. Perfect voor het komende Nederlandse Bloemencorso waar we veel bezoekers verwachten. De temperaturen zijn wel wat lager dan gemiddeld, dus als je deze week naar de tulpen komt, kleed je dan warm aan. Keukenhof is uitverkocht voor 20 en 21 april. Kijk ook naar onze tips voor een bezoek aan de tulpen als je dag/tijdstip is uitverkocht.

De komende dagen wordt er meer zonneschijn voorspeld, maar met lage temperaturen. De wind zal iets afnemen maar nog steeds aanwezig zijn. Het voordeel van de iets koudere temperaturen is dat de tulpen langzamer zullen groeien, zodat we er wat langer van kunnen genieten. We verwachten dat de volle bloei op de productiebloemvelden maximaal 7 dagen zal duren. Daarna zullen er minder productievelden zijn, omdat de tulpenbloemen door de bloembollentelers van de steel worden gehaald. Hierdoor gaat de energie terug naar de tulpenbol en groeien de tulpenbollen uit tot de beste kwaliteit tulpenbollen waar Nederland bekend om staat. Bij de tulpenattracties kun je nog tot 12 mei genieten van de tulpen in bloei. Reserveer wel van tevoren je kaartje voor deze tulpenattracties: Keukenhof, Tulip Experience, Tulpboerderij De Tulperij, Tulip Barn.

11 april | Een kleurenexplosie in Nederland

De bloemenvelden in de Bollenstreek en bij de tulpenattracties beleven een ware kleurexplosie. Na de narcissen en hyacinten zijn nu de tulpen aan de beurt. Alleen de late tulpen staan nog niet in bloei. De tulpenattracties (waar de tulpen niet geknipt worden) zijn open tot 12 mei. Kom ook genieten van de tulpen met een fietstocht of sightseeing tour. Wilt u tulpenpark Keukenhof bezoeken? Boek dan vooraf uw ticket met tijdslot.  

Voor de komende dagen wordt prachtig weer voorspeld met regelmatig zon en iets lagere temperaturen. Door deze lagere temperatuur zullen de tulpen langer bloeien. Voor dit seizoen komt dat goed uit, want de tulpen bloeien 1 tot 1,5 week eerder. De komende 20 dagen is de Bollenstreek op zijn mooist. 

4 april | Het is tijd voor tulpenmaand april!

De lente in Nederland is nu echt begonnen. Meer en meer tulpen op de bloemenvelden beginnen te bloeien en geven kleur aan de tulpenmaand april. De tulpen bij de bloemenattracties Keukenhof, de Tulip Experience Amsterdam, Bloembollenkwekerij de Tulperij en de Tulip Barn staan ook prachtig in bloei. Met goed weer voorspeld voor de komende week, is de komende week perfect voor het bekijken van de bloemen in Nederland

De afgelopen week was het overwegend bewolkt in Nederland met veel regen. De bloemen lopen ongeveer 1 week voor op de gemiddelde bloei. Vanaf aanstaande zaterdag worden hogere temperaturen en meer zonneschijn voorspeld. We verwachten daarom volgende week een kleurexplosie in de tulpenvelden en bij de tulpenattracties

28 maart | We zijn klaar voor een kleurrijk Pasen

De bloemenvelden in de Bollenstreek (Nederlandse bloemenstreek) laten een mooi kleurenpalet zien. Narcissenvelden, hyacintenvelden en vroege tulpen staan in bloei. De bloemenattracties zoals Keukenhof Bloemenpark, Tulip Experience Amsterdam, Tulpenboerderij De Tulperij en The Tulip Barn hebben al een ruim aanbod aan bloeiende bloemen waaronder steeds meer tulpen. Perfect voor een kleurrijk Pasen!

De afgelopen dagen zijn wat kouder en minder zonnig geweest. Daardoor is de bloei iets vertraagd. De bloei loopt ongeveer 1 week voor op de gemiddelde bloei. De weersvoorspellingen geven aan dat we de komende week temperaturen rond het gemiddelde zullen krijgen. Dit zou positief zijn voor de bloei van tulpen in dit tulpenseizoen.

21 maart | Tulpen festival 2024 is begonnen!

De start van het Tulip Festival had niet beter kunnen zijn. Vanaf vandaag (21 maart) zijn de meeste tulpenattracties open en veel voorjaarsbloemen staan al in bloei. De krokussen, narcissen, hyacinten en vroege tulpen zorgen al aan het begin van het seizoen voor een schitterend kleurenpalet. Zelfs de productiebloemvelden zijn al erg kleurrijk. Natuurlijk moeten veel tulpen nog in bloei komen, maar we zijn erg blij met deze kleurrijke start. Dit betekent ook dat het Paasweekend (dat dit jaar al eind maart is) vol kleur zal zijn. 

De bloemenattractie Keukenhof heeft momenteel de meeste bloeiende bloemen en tulpen. Naast de buitentuinen zijn er ook verschillende overdekte bloemenshows, waaronder een tulpenshow met meer dan 500 bloeiende tulpensoorten.

De bloei loopt ongeveer 1 tot 1,5 week voor op de gemiddelde bloei. Steeds meer tulpenvelden met vroege tulpenrassen beginnen te bloeien. Weersvoorspellingen geven aan dat het weer licht koeler wordt. Hierdoor verwachten we dat de meeste tulpen in de productievelden begin april in bloei komen en late tulpen zelfs nog iets later. De vroege start van de bloei hoeft dus niet te betekenen dat de bloemen eerder uitgebloeid zijn.  Voorwaarde is wel dat het weer in april en begin mei niet veel warmer wordt dan gemiddeld.

14 maart | Nog 1 week tot de start van het Tulip Festival

Met narcissen en hyacinten in bloei is Nederland klaar voor de start van het Tulip Festival. Op donderdag 21 maart openen de verschillende showtuinen hun poorten voor bezoekers en beginnen de rondleidingen langs de bloemenvelden in de Bollenstreek. Omdat de eerste hyacinten nu ook in bloei staan, hebben we meteen al een rijk kleurenpalet in de bloemenvelden. De eerste vroege tulpen zijn ook al gespot;

Op dit moment lopen de bloemen ongeveer 1 tot 1,5 week voor op de gemiddelde bloei. Dit zorgt ervoor dat als we op 21 maart beginnen, we al veel voorjaarskleuren kunnen zien in de bloemenvelden en showtuinen. In de showtuinen zullen steeds meer vroege tulpen bloeien en ook in de productievelden kunnen we de eerste bloeiende tulpen al zien. Tijdens het paasweekend verwachten we veel krokussen, narcissen, hyacinten en vroege tulpen in bloei.

7 maart | Meer kleur op de bloemenvelden in Nederland

Het begin van de lente in Nederland is vroeg dit jaar. Deze week tonen naast de eerste narcissenvelden ook de eerste hyacintenvelden kleur. Hierdoor ziet het landschap er steeds kleurrijker uit. De tulpenvelden kijken ook uit naar de lente, maar ze hebben nog wat tijd nodig om te bloeien.

Door de zachte winter en het vroege voorjaar zien we dat de bloei ongeveer 1 tot 2 weken voorloopt op de gemiddelde bloei. Dit zorgt ervoor dat er al veel kleur te zien is bij de opening van het Tulpenfestival op 21 maart. We verwachten dat veel krokussen, narcissen, hyacinten en vroege tulpen dan al in bloei staan. De verwachtingen zijn ook positief voor het Paasweekend (eind maart).

29 februari | De tulpen krijgen een extra dag om te groeien

Het begint al aardig lente te worden in Nederland. De zon laat zich wat vaker zien en de temperaturen overdag voelen steeds meer als lente. In de nachten is het nog wel koud. Op steeds meer bloemenvelden zien we de gele kleur van de eerste narcissen. De hyacinten velden zijn nog groen maar ook daar zien we voorzicht de bloem al ontstaan tussen het groen. De tulpenvelden hebben ook zin in de lente. De eerste tulpen komen al voorzichtig boven de grond. 

Aangezien 2024 een schrikkeljaar is hebben de voorjaarsbloemen een dag extra om te groeien voordat het tulpenseizoen over 3 weken start. We verwachten dat tijdens de opening al veel krokussen, narcissen en hyacinten in bloei staan. We denken zelfs dat de eerste vroege tulpen al in bloei zullen staan. De bloei is sterk afhankelijk van het weer in de komende 3 weken. De vooruitzichten beloven in ieder geval zonnig weer met af en toe regen en een temperatuur iets boven gemiddeld. Perfect dus voor de bloei van de voorjaarsbloemen. Volg de bloeiverwachting ook op Facebook, Instagram, TikTok.

Door de hoger dan gemiddelde temperatuur in februari is de bloei van de bloemenvelden ongeveer 1 tot 2 weken eerder dan de gemiddelde bloei. Dit betekent dat we een kleurrijke start van het Tulpenfestival 2024 verwachten. Natuurlijk zal het weer de komende 3 weken de snelheid van de bloei bepalen. Voor volgende week zijn weer hogere temperaturen dan gemiddeld voorspeld.

21 februari | Een maand voor de start van het Tulip Festival 2024

De zachte winter in Nederland betekent dat bloembollen al uitkijken naar de lente. In verschillende bloemenvelden zien we de eerste groene stengels al voorzichtig verschijnen. De eerste narcissenvelden staan nu in bloei. Deze narcissenvelden zijn erg vroeg geplant met een narcissensoort die bekend staat om zijn vroege bloei. Dit zegt dus nog niet veel over de rest van de bloemenvelden. Het weer in de komende weken zal grotendeels de bloei bepalen tijdens de eerste weken van het Tulpenfestival 2024. Vanaf volgende week beginnen we met onze wekelijkse update en zullen we ook de Flower Map wekelijks bijwerken. Op 29 februari geven we een update over de bloei. Volg de bloeiverwachting ook op Facebook, Instagram, TikTok.

10 januari 2024 | Alle tulpenbollen zijn geplant

Vele miljoenen bloembollen zijn geplant en overwinteren nu. De bloembollen in de bloemenvelden worden beschermd tegen mogelijke vorst door een laag stro. De afgelopen drie maanden heeft het veel geregend in Nederland, maar we verwachten niet dat dit veel problemen zal opleveren voor de bloemen in het voorjaar. Veel bloemenvelden rond Keukenhof hebben een zanderige bodem, waardoor het water makkelijker wegloopt. Eind januari geven we een update over de bloei. Volg de bloeiverwachting ook op Facebook, Instagram, TikTok.

5 oktober 2023 | Start van het planten van de tulpenbollen in de Keukenhof Tuinen

5 oktober 2023 | Een belangrijke dag. Vanaf deze dag begint namelijk het planten van de miljoenen bollen voor het tulpenseizoen 2024. Tot het einde van het jaar zijn tientallen hoveniers in Keukenhof Tuinen en tulpenkwekers bezig met het planten van tulpenbollen en andere voorjaarsbloemen voor een kleurrijk voorjaar. We kunnen niet wachten om het kleurrijke landschap te bewonderen tijdens het Tulpenfestival 2024.

Kom je de bloemen van Holland bewonderen? Bekijk dan ook onderstaande informatie: