Geschiedenis van het Bloemencorso

De geschiedenis van het Bloemencorso

Elk jaar in april trekt het Nederlandse Bloemencorso miljoenen mensen van over de hele wereld. De prachtige praalwagens rijden een route van de stranden van Noordwijk naar de stad Haarlem.

Reguliere Keukenhof tickets zijn uitverkocht voor 13 en 20 april. Combi bustickets en tours vanuit Amsterdam hebben nog wel beperkte beschikbaarheid op deze dagen. Bekijk de mogelijkheden om Keukenhof toch te bezoeken op uw uitverkochte datum/tijdstip.

De oorsprong van dit evenement vond plaats in 1947, net na de Tweede Wereldoorlog en drie jaar voor de eerste opening van tulpenpark Keukenhof. Toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was, was de behoefte aan feesten en gezelligheid groot. Het organiseren van optochten begon. De optocht bestond toen uit een paar met bloemenslingers en bloemenhangers, versierde vrachtwagens en handkarren. De plaatselijke band ging voor.

Bij het eerste bloemencorso van de Bollenstreek was het Willem Warmenhoven, een amarylliskweker uit Hillegom, die de eerste volwassen praalwagen in de vorm van een walvis maakte. Op een gammele vorm werd een kleine vrachtwagen gebouwd en daarin werden hyacinten verstopt. De gemeente Hillegom nodigde Sassenheim en Lisse uit om mee te werken aan dit evenement, dit werd een grootschalige optocht en een kleine corsocomité.

Elk jaar trok het bloemencorso meer en meer mensen. Eerst alleen lokale bezoekers, maar begin jaren 50 waren er al meer dan 500.000 bezoekers van over de hele wereld.

View the video below with the 25th Flower Parade in 1972.

Kom je de bloemen van Holland bewonderen? Bekijk dan ook onderstaande informatie: